UA

Довгі години без свідомості: як рятували сердце Івана

Спостерігали за станом пацієнта майже десять років

Довгі години без свідомості: як рятували сердце Івана

Про проблеми зі здоров'ям Івана мама дізналася під час планового візиту до педіатра. Уважний огляд лікаря, шуми у серці й вже тримісячного хлопчика направляють на обстеження до Вінниці в обласну лікарню. 

У пів року хлопчик переніс першу операцію на серці. Зондування крихітного сердечка провели лікарі Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова. Саме тут Івану встановили діагноз — аортальний клапан з перевагою стенозу 3 ступеню. Після зондування дитині рекомендували спостереження і періодичні огляди в Інституті, оскільки на той час ваду не можна було оперувати радикально — потрібно було дочекатися, доки організм зміцніє і дитина підросте. Так спеціалісти Інституту Амосова спостерігали за станом Івана майже десять років. Спочатку обстеження проводилися раз на два роки, потім раз на пів року, а як хлопчику виповнилось 8 років — кожні три місяці.

У березні 2023 року було вирішено, що хлопчика нарешті можна оперувати. У червні хірурги провели складну операцію на серці, що тривала понад дев’ять годин: було видалено легеневий клапан органу, а на його місце пришили біологічний. В ході операції почалася сильна кровотеча, і лікарям довелося на деякий час продовжити дитині медикаментозний сон, щоб стабілізувати його стан. Хлопчик прийшов до тями через шість годин після операції. Потім ще три дні він пробув у реанімації, а згодом – його виписали додому.

Наразі лікарі не можуть сказати чи це була остання операція на серці Івана. Цілком можливо, що коли він подорослішає, клапан доведеться замінити. Але це стане зрозуміло тільки з часом. А зараз вся команда фонду «Твоя опора» бажає цьому мужньому підлітку багато сил, енергії, міцного здоров’я та здійснення його мрій!

Дуже сподіваємося, що наш підопічний добре почуватиметься надалі. Дякуємо партнерам, завдяки яким ми змогли допомогти ще одній дитині в рамках проєкту «Велике маленьке серце»:

  • Бренду Guzema Jewelry в рамках ініціативи #Сharity_chain, який забезпечив медикаментами на лікування хлопчика під час його перебування в лікарні. 
  • Компанії Credit Agrikole Ukraine, яка надала препарат «Кустодіол» для проведення операції на серці Івана.

інші новини