UA

У Львові відбувся захід присвячений інтересам дітей ВПО

12 грудня львівський Прихисток «Твоя опора» зібрав батьків зі статусом ВПО, представників соцслужб й громадськості на подію «Адвокація найкращих інтересів дитини ВПО в умовах війни». Близько 70 учасників обговорили проблему рівня безпеки дітей, їхнього права на освіту, медичного нагляду та соціальної адаптації.

У Львові відбувся захід присвячений інтересам дітей ВПО

22 лютого 2022 року вже стало гучно. Прилітало по всьому місту, зовсім поряд. Ми часто сиділи з дітьми у підвалі: інколи вночі, інколи цілодобово, а бувало й тиждень. Було дуже страшно, боялися за життя дітей, — розповідає пані Тетяна, яка з родиною проживає та відновлюється у Прихистку «Твоя опора».

У жовтні 2023 року родина Левчук приїхала до Львова з прифронтового міста Курахове, Донецької області: Тетяна, Євген та їхні сім діток від 10 місяців до 15 років. У вересні в їхньому місті розбомбили цілий житловий квартал, включно з квартирою Левчуків. Покинувши рідне Курахове, сім'я поїхала на захід України. У львівському Прихистку «Твоя опора», окрім доступу до житла та базових потреб, діти Тетяни отримали можливість ходити на інтерактивні та освітньо-розважальні заходи, вчити англійську та українську мови. Самі ж батьки стали одними з 70 учасників заходу про адвокацію найкращих інтересів дитини, організовану в Прихистку 12 грудня. Кажуть, такої просвітницької роботи в Україні замало.

Прихистки продовжують відкривати двері для внутрішньо переміщених осіб й одні з перших, хто спостерігає в якому стані приїжджають люди, як з цим справляються або ні. Найболючішим питанням завжди є діти. Під час війни усі вони без винятку постраждали від порушень їхніх законних прав, навіть якщо дитина не зазнавала фізичної шкоди чи експлуатації. Саме тому, за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження», ми організували подібний захід, — Любов Возняк, директорка Прихистку «Твоя опора».

Перша частина заходу відбувалася з батьками зі статусом ВПО та Романом Станкевичем, начальником юридичного відділу International Solidarity Organization Triangle, який розповів про статус дитини постраждалої від війни та поділився інформацією із законодавства про захист прав дитини та її найкращі інтереси. Як результат, учасники запропонували зустрітися ще раз та обговорити тему глибше. Подальші анонси подібних заходів будуть розміщені на сайті Фонду «Твоя опора».

У другій частині заходу місцева влада, служби у справах дітей, правоохоронні органи та неурядові організації обговорили складні кейси з якими стикаються працівники Прихистку «Твоя опора» для напрацювання подальшого алгоритму роботи. Серед запрошених спікерів були присутні Володимир Фридрак в.о. начальника управління, заступник начальника управління «Служби у справах дітей» департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Ольга Малик в.о. директор Центру «Джерело», Карітас-Броди, Володимир Головатий директор Центру соціальної підтримки, Олена Голишева завідувачка Відділу комунікації та психологічної підтримки, працівник ювенальної поліції та фахівчиня з протидії торгівлі дітьми, Оксана Рубай регіональна координаторка Партнерство «Кожній дитині», соціальний працівник і психолог Мальтійської служби, юристи декількох організацій («Стабілізейшен Суппорт Сервісез», БФ «Право на захист» та Центр допомоги врятованим).

На події обговорили як підвищити рівень безпеки дітей, зберегти право на освіту, медичний нагляд та соціальну адаптацію. Що можна зробити для дітей та сімей, щоб убезпечити від ризиків і потенційних загроз:

• батьківського занедбання;
  • педагогічного запущення;
  • інвалідизації дитини з метою отримання вигоди;
  • торгівлі дітьми.

Наразі, в Україні спостерігається велике навантаження на соціальні служби та органи піклування. Подальша співпраця всіх залучених сторін вкрай важлива для розв'язання наявних проблем та запобігання можливих ризиків.

Якщо ви стали свідком порушення прав дитини, в першу чергу необхідно:
1. Викликати поліцію
2. Повідомити Службу у справах дітей.

У випадку дітей ВПО, які проживають у прихистках, рекомендується здійснити екстрене та кризове  втручання, скласти Акт оцінки ситуації та старатися зберегти їхнє місце перебування. Реагування на небезпеку для життя дитини може захистити її здоров'я та дати шанс на краще майбутнє.

Довідка:

Подію «Адвокація найкращих інтересів дитини ВПО в умовах війни» підготував Прихисток «Твоя опора» за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Прихисток «Твоя опора» – проєкт Благодійного Фонду «Твоя опора», створений у березні 2022 року для комплексної допомоги ВПО у Львові. За час повномасштабного вторгнення Прихисток прийняв понад 4 600 осіб, з них – 1 360 дітей.

Галерея