UA

Три операції на серці: історія Жанни

В рамках ініціативи Lancôme та «Твоя опора» розповідаємо історії діток, яким зробили операції на серці

Три операції на серці: історія Жанни

Одразу після появи Жанни на світ батьки дізналися, що у їхньої доньки вроджена вада серця. Тетрада Фалло – один із найпоширеніших складних діагнозів серед дітей від 3 років. При цій ваді серце має цілих чотири анатомічних зміни. Серед характерних симптомів синюшність, запаморочення, затримка у розвитку дитини. Більш ніж половина пацієнтів з діагнозом Тетрада Фалло помирають у віці до 10-12 років. Саме тому лікарі радять надавати кардіохірургічну допомогу і виправляти такі анатомічні вади. 

Жанну від народження одразу направили в Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова. У два місяці їй зробили першу операцію – анастомоз і шунтування. Все пройшло добре, але лікарі попередили про необхідність повторного хірургічного втручання. Тож кожні три місяці мама возила дівчинку на обстеження в Інститут Амосова. 

Зрештою Жанна росла швидше за своє серце: її стан почав погіршуватися, а анастомоз (сполучення між судинами) взагалі звузився. Вже в 1,5 року їй довелося перенести чергову операцію. Дівчинку по швидкій доставили одразу в операційну, де розширювали трубки на її маленькому серці. Як тоді сказали лікарі: «це була остання кардинальна операція».

Майже 13 років родина насолоджувалась кожним днем – у Жанни було все добре. Влітку минулого року дівчинка почала швидше втомлюватися, стало важче дихати. У вересні взагалі був панічний страх за своє здоров’я. До попередніх симптомів додалися постійні запаморочення і головні болі. Мама одразу прийняла рішення їхати в Інститут Амосова на термінову перевірку. Тут родині повідомили складну новину – Жанні потрібна операція. За 6 годин лікарі поставили аортальний біологічний клапан на серце. На щастя, все пройшло добре і дівчина не довго пробула в реанімації. 

В майбутньому нашій підопічній ще знадобиться заміна клапана серця. Та вже зараз Жанна повернулась до нормального життя: мріє продовжувати співати та брати участь в конкурсах. Кожна така операція – це завжди надія та величезна підтримка, без якої не впораються діти з вадами серця. Ми вдячні компанії Lancôme, яка підтримала Жанну в рамках нашого проєкту «Велике маленьке серце». 

Кожен охочий може долучитися в будь-який час до порятунку дитячих сердець на нашому сайті.

інші новини