UA

Шлях до одужання Максима

В рамках ініціативи Lancôme та «Твоя опора» до Дня матері вдалося зібрати 1 000 000 грн на операції дітям. Розповідаємо історії пацієнтів, які отримали шанс на здорове життя

Шлях до одужання Максима

Історії наших хоробрих пацієнтів з вадами серця завжди наповнені складним життєвим шляхом та зрештою – щасливим завершенням. Одна з таких надзвичайних історій – шлях одужання 7-річного Максима, якому з народження діагностували вроджену ваду серця. 

В рідних Чернівцях, під час планового огляду у два з половиною місяці, батьки Максима почули невтішну новину. Дитині діагностували двостулковий аортальний стеноз. Відсутність лікування такої вади серця може привести до серйозних ускладнень, в тому числі до раптової смерті. Аортальний стеноз – це зменшення площі устя аорти, яке ускладнює відтік крові з лівого шлуночка до аорти. При стенозі лівий шлуночок серця постійно працює з навантаженням, що значно перевищує можливості його роботи та призводить до швидкої втрати здатності скорочуватися. В такому випадку завжди необхідна термінова операція. Тож родину на наступний день направили в Київ, де в Інституті Амосова дітей з вродженими вадами серця беруть на облік. Щомісяця Максим спостерігався, однак лікарі постійно повторювали: «ще зарано для операцій». 

Двічі на рік хлопчика планово госпіталізовували. Та з початку вторгнення через загрозу обстрілів родина не могла приїхати в Київ. Влітку 2023 року лікарі з Інституту Амосова побували в Чернівцях і, оглянувши дитину, сказали що потрібна операція

П'ять годин спеціалісти виправляли дефект на серці Максима. Далі 1,5 доби в реанімації та понад тиждень в палаті з мамою. При значному стенозі у пацієнтів лікарі рекомендують робити заміну клапана. Тому вже зараз зрозуміло, що в майбутньому Максиму знадобитися ще одна операція. 

Попри початок довгого лікування, хлопчик залишається життєрадісним, любить машинки та проявляє неабиякі логічні здібності. Мама вірить, що її син майбутній айтівець. Він гарно ладнає з телефонами, запитує про все по-дорослому і сам дає відповіді на зовсім недитячі питання.

Завдяки компанії Lancôme та нашій спільній ініціативі до Дня матері, Максим отримав необхідні медикаменти та вироби медичного призначення під час перебування в Інституті Амосова.

інші новини