UA

Коли здоров'я «під великим знаком питання»

В рамках ініціативи Lancôme та «Твоя опора» до Дня матері вдалося зібрати 1 000 000 грн на операції дітям. Розповідаємо історії пацієнтів, які отримали шанс на здорове життя

Коли здоров'я під великим знаком питання

Життя Христини та її сім'ї почалося з випробування на міцність та силу духу. При народженні лікарі поставили дівчинці діагноз – вроджена вада серця. На їхню думку, Христина мала перерости цю хворобу без необхідності хірургічного втручання. Та діагноз став лише початком довгої та нелегкої дороги. 

Впродовж наступних років Христина часто хворіла. Інфекційні захворювання, такі як ангіна та запалення легень, стали постійною загрозою для здоров'я дівчинки. Особливо важко було, коли дитина перенесла вітрянку у віці трьох років. У родині з'явилася ще одна тривожна новина: у мами, Галини, також була вроджена вада серця. Ці хвороби й можлива спадковість занепокоїло родину та змусило замислитися про глибші причини слабкого здоров'я дитини.

Попри ці обставини, Христина вела активний та здоровий спосіб життя. Вона не мала явних симптомів і не скаржилася на своє самопочуття. Однак, до семи років дівчинці так і не могли поставити чіткий діагноз, залишаючи стан її здоров'я «під великим знаком питання».

Ситуація змінилася влітку, перед початком навчального року. Під час медичного обстеження Христини лікарі у Вінниці виявили суттєві зміни у стані серця. Вони негайно дали направлення до Інституту Амосова в Києві для детальної діагностики та обстеження. Вже у столиці батьки зіткнулися з новиною, яка перевернула їхнє життя: лікарі повідомили про необхідність термінової операції. 

Вже наступного дня Христина опинилася на операційному столі. Операція на відкритому серці, під час якої перешивали перегородку, тривала 3,5 години. Це була складна кардинальна операція, але успішна. Більше хірургічних втручань не знадобиться. Після доби в реанімації дівчинка швидко перейшла до звичайної палати, де на неї чекали схвильовані батьки. 

Важливу підтримку наша героїня отримала завдяки акції до Дня матері від компанії Lancôme. На зібрані кошти були закуплені та надані необхідні ліки для проведення операції в Інституті Амосова.  

Родина повернулася додому. І хоч шлях до одужання триває, завдяки успішній операції Христина матиме здорове майбутнє. Ця історія нагадує про важливість ранньої діагностики та своєчасного лікування вад серця. Стандартна діагностика полягає в зборі відомостей та скарг, проведенні ультразвукової ехокардіографії та кардіограми. В більшості випадків цього достатньо для вчасного підтвердження чи спростування діагнозу. 

інші новини