UA

Боротьба Артема з рідкісною вадою серця

В рамках ініціативи Lancôme та «Твоя опора» до Дня матері вдалося зібрати 1 000 000 грн на операції дітям. Розповідаємо історії пацієнтів, які отримали шанс на здорове життя

Боротьба Артема з рідкісною вадою серця

Артему лише 12 років, а він вже переніс дві операції на серці. Хлопчик народився з рідкісною і складною патологією – єдиним артеріальним стовбуром. Замість двох окремих кровоносних судин, в Артема була лише одна велика, що доставляла кров з серця до всього тіла та легенів. При такому стані дитина потребує негайної медичної допомоги, оскільки серце і легені працюють з подвійним навантаженням. Це може спричинити серцеву недостатність та навіть смерть. 

Така вада серця виникає ще під час розвитку плоду. І хоч вагітність мами Артема проходила без жодних натяків на хворобу, одразу після народження у Вінниці їх направили в Інститут Амосова. Вінницькі лікарі не давали жодних шансів дитині й вся надія була на столичних хірургів. У віці всього двох місяців Артема екстрено перевезли до Амосова, де одразу ж поклали на операцію. Для місячного немовля це було важке випробування, однак тільки воно на той час могло врятувати життя. В Києві лікарі поставили протез з клапаном на серце Артема і на певний час хлопчик міг продовжити жити повноцінно. Звісно, не без регулярного спостереження та медикаментозного лікування. 

У вересні 2023 року стало очевидно, що старий клапан не в змозі забезпечити нормальну роботу серця. Артем лише кілька разів відвідав школу, погано себе почував і постійно втомлювався. Разом з матір'ю вони вирушили до Києва, де лікарі Амосова одразу повідомили – потрібна операція. Протягом 8 годин йому вшивали кондуїт (біологічний імплант) в серце. Кондуїт, або штучний клапан, часто використовують для корекції серцевих вад. Він допомагає відновити нормальний кровообіг, замінюючи функцію відсутніх чи неправильно сформованих судин. 

Поки не відомо чи потрібні хлопчику ще операції. Маленькі пацієнти, такі як Артем, борються за кожен свій удар сердечка. А разом з ним, лікарі та партнери нашого проєкту «Велике маленьке серце», завдяки яким ще одна дитина продовжує дихати. Дякуємо компанії Lancôme, яка забезпечила необхідні медикаменти та вироби медичного призначення під час перебування Артема в Інституті Амосова.

інші новини