Донорство крові рятує життя дітей

«В столичному Інституті ім. Амосова щороку проводять 5000 операцій на серці - це 30% від загальної кількості всіх операцій, проведених в Україні, і 20% з них це діти - по 2 дитини щодня», - говорить  головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Сергій Сіромаха.

За його словами, Інститут має власний банк крові для потреб пацієнтів, але попри це має постійну потребу в донорській крові.

Сьогодні в Києві основним джерелом поповнення запасів донорської крові є працівники офісів провідних компаній. У корпоративних колективах за день вдається здійснити від 50 до 100 заборів біоматеріалу. Акції стають можливими за участі виїзних бригад.

Нещодавно такий захід відбувся в столичному офісі компанії «Нова пошта», де майже 60 працівників виявили бажання стати донорами. Зібрана кров була направлена на потребу банку крові Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова. Для компанії «Нова пошта» дні донора крові вже стали традиційними – як і цього року, минулого року в офісах компанії в Києві та Полтаві відбулася аналогічна акція, до якої долучилося більше 100 працівників.

«За даними лікарів, одна здача крові від донора здатна врятувати три дитячі життя, тому факт долучення до донорського руху колективів великих компаній виглядає обнадійливо. Дуже важливо, щоб ці компанії були готові дотримуватися законодавчих норм. В Україні діє Закон «Про донорство крові», за яким донор має право на день відпочинку у день здачі крові, а також на додатковий день відпустки. Донорство потрібно заохочувати й іншими шляхами, адже що більше людей виявлять бажання здати кров, то більшій кількості хворих дітей ми зможемо допомогти», - прокоментувала Голова Благодійного фонду «Твоя опора» Валерія Татарчук.

Донорство крові не лише допомагає рятувати життя пацієнтів, воно також є корисним і для самих донорів. За даними ВООЗ, регулярна здача крові подовжує життя донорів на 5 років! Є також безліч доведених наукою фактів про те, що донорство позитивно впливає на самопочуття і здоров’я людей, оскільки оновлює кров в організмі людини.