Благодійна акція «Здійсни мрію дитини»

Сайт UAUA.info, Маша Єфросініна та Благодійний фонд «Твоя опора» проводять благодійну акцію «Здійсни мрію дитини».

Сьогодні ми зустрілися Главою фонду «Твоя опора» Валерією Татарчук, щоб поставити їй кілька дуже важливих питань.

Як створювався Фонд «Твоя опора»?

Фонд створений не так давно, в березні 2014 року. У січні, коли я народила свою дитину, звичайно, як кожна мама приділяла йому дуже багато часу і шалено його любила. І раптом почала думати про те, а хто ось так же піклується про дітей у дитбудинках. Хто встає до них ніч, коли вони захворіли, або втішає, коли у них ріжуться зуби? І вирішила хоч якось їм допомогти.

Хто був першою дитиною, якій допоміг Фонд?

Наш Фонд починався з Ромочка, це був наш перший підшефний дитина. Його історію опублікувала Українська біржа благодійності, йому збирали на шунт. Я сама перерахувала гроші, всіх друзів підняла, на шунт ми зібрали. А потім я подумала, а може потрібно щось ще? Ми знайшли Рому, поїхали в лікарню, подивилися, що йому ще треба, почали збирати гроші далі, все закрутилося і ми з співзасновником організували Фонд.

Чому Ви вирішили допомагати саме дітям?

Коли ми тільки починали, ми думали, що будемо допомагати всім: котам, собакам, дітям, пенсіонерам, всім! Але почали допомагати дітям і зрозуміли, що переключитися вже не вийде.

Спочатку я взагалі погано розуміла, як це буде. Я як і більшість думала, що якщо я привезу дітям в дитячий будинок якісь іграшки, вони будуть щасливі і все буде прекрасно.

Це вже зараз я знаю, що людина, коли він хоче допомагати, повинен пройти через кілька певних стадій, до того моменту коли ця допомога вже відбувається усвідомлено.

А спочатку це такий порив - ти просто хочеш допомогти! Ти щось зробив, і тобі стало легше, ти комусь щось купив, відвіз, в кармі галочку поставив, запостив в усі соцмережі, все.

Але якщо ти приїхав один раз, другий раз, ти розумієш, що подарунки, це не зовсім те, що потрібно цим дітям. Не всім дітям потрібна однакова допомога, все дитбудинку перебувають у різному стані. Підходити до процесу допомоги потрібно усвідомлено!

Як взагалі діти в дитячих будинках реагують на подарунки?

Ви не уявляєте, що діється з дітьми, коли до них приходять в гості. Вони тебе обліплюють з усіх боків, кожен тобі щось розповідає, хоче чимось поділитися. Спілкування для них набагато важливіше!

Знайдіть, чим порадувати дитини, їм не потрібні іграшки, їм так потрібна увага, так потрібне розуміння! У дитячому будинку «Антошка» малюки няню називають «мамою»! Тому що у дитини є потреба називати когось цим словом ...

До Вас надходить багато пропозицій від простих людей, які хочуть допомогти. А розкажіть, як не потрібно допомагати?

Найгірше, коли люди збирають рвану, драну, брудний одяг, поламані іграшки, і кажуть - ми хочемо допомогти. Ось тоді мені дійсно стає прикро.

Чому вважається можливим віддати таке іншій дитині? Чим він гірший вашого, рідного, тільки тим, що у нього немає тата й мами? Не кажіть «чим могли, тим допомогли». Ви б хотіли, щоб до вас так ставилися? Не приносьте те, що шкода викинути!

Ще мені страшенно прикро, коли дзвонять компанії і кажуть: «Ми хочемо допомогти дитячому будинку, але тільки так, щоб там всі дітки були здорові!» У цих людей якась дивна картинка, що вони привезуть дітям Кіндера, ті, красиві і рожевощокі усміхнулася на камеру і всі будуть щасливі.

Так допомагати не треба!

Що можуть зробити ті, хто хоче допомогти правильно?

Якщо ви хочете комусь допомогти самі, зателефонуйте в дитячий будинок подалі від Києва, дізнайтеся, які у них зараз потреби, що потрібно.

Потреби у всіх різні: можуть бути потрібні ліки, засоби гігієни, ремонт, якесь певне харчування.

Якщо ви не хочете займатися допомогою самостійно, зробіть фінансове перерахування на рахунок Фонду, і ми самі купимо все, що потрібно, за цінами постачальника, поїдемо і відвеземо. Ми закуповуємо товар без націнки, так ці компанії роблять свій внесок у допомогу, а це, чи не багато, не мало, наприклад, - 60 грн.економіі на кожній пачці підгузників!

Також у нас на сайті завжди є актуальні потреби тих дитбудинків, яким ми зараз допомагаємо. Кожен може подзвонити, написати і уточнити, що потрібно саме зараз.

Як проходить процес збору подарунків через сайт?

Подарунки закриваються і резервуються дуже швидко, хоча я, якщо чесно, не дуже вірила в цю акцію. Але якщо люди це роблять - це вже велике щастя. Станом на п'ятницю, 19.12, мені вже відправлено близько 200 посилок і в них рідко по одному подарунку.

Багато дзвонять, переживають, чи дійшла посилка, чи всім вистачить подарунків, чи все в порядку. Не переживайте, ми всі отримаємо і обов'язково всі подарунки доставимо кожній дитині! Отримуючи подарунки на пошті, я бачу з якою любов'ю і турботою їх купували і упаковували. Спасибі вам велике! Ви неймовірні люди!