Народжена з вадами

Над її рудою голівкою, прикріплена до бильця лікарняного ліжка, висить ікона Цілителя Пантелеймона – такі біля діточок з’являють, коли сподіватися лишається лише на Бога. Двомісячна Вікуся Гордієнко народилася синьою від кисневого голодування, майже бездиханною та з несумісним із життям діагнозом.

Марина вдруге вагітніє. За кілька місяців жінка помічає, що живіт набуває завеликих розмірів. Позапланове УЗД показує бульбашки у кишківникові плоду, а ще – багатоводдя, очевидно, спричинене інфекцією. Наступне обстеження  виявляє уже непрохідність 12-палої кишки. Майбутня мама лягає на збереження до столичного ІПАГу.

Народжується Вікуся у присутності бригади реаніматологів та хірургів – кесарів розтин. Дитя не кричить і майже не рухається, дихання сповільнене і нерегулярне. Таку її одразу забирають на обстеження: рентген, аналізи, узд. Від діагнозів мороз береться шкірою: синдром м’язової гіпотонії – це зниження тонусу м'язів, дисбактеріоз кишківника, помірна асфіксія – кисневе голодування, внутрішньоутробне інфікування, жовтяниця, пневмонія, на стінках кишківника лікарі помічають виразки і некрози – відмирання шкіри – та, власне, вроджену ваду шлунково-кишкового тракту.

За п’ять годин після появи на світ Вікуся уже лежала на операційному столі. Лапаротомія – хірургічне втручання із відкриття доступу до органів черевної порожнини, далі – мобілізація голодної кишки, висікання мембрани і поєднання органів. Довгих чотири години між життям і смертю, а потім ще тиждень на апараті штучної вентиляції легень.

Щодень перебування в реанімації ІПАГу обходиться в кілька тисяч гривень – це вартість ліків, які потрібні для того, аби крихітки там могли боротися за життя. Для простих родин, а саме з такої Вікуся, то захмарні суми. Її мама з татом, за кілька день витративши всі свої заощадження, у відчаї попросили про допомогу. На щастя, їх почули.

Завдяки #Charity_Chain, спільному проекту «Твоя опора» та  Gusema Jewerly Charity Chain, дівчинка отримала всі необхідні ліки та витратні матеріали. Найстрашніше тепер позаду.

І хоча для дівчинки надважливо зараз щомісяця проходити курси масажів, адже діагноз «дисплазія тазостегнового суглобу» досі під питанням, а ще планові УЗД, аби, не дай Боже, не утворилося спайок у кишківникові, найголовніше – її життю уже нічого не загрожує. Вікуся по-трохи набирає вагу, вчиться рухати ручками і ніжками. Вона нарешті вдома.

Родина цієї рудоволосої дівчинки дякує нашому фонду та Gusema Jewerly Charity Chain за підтримку, адже спільними зусиллями нам вдалося зберегти їхню донечку. Ми ж бажаємо Вікусі довгих і безтурботних років життяJ

Якщо Ви теж бажаєте простягнути руку помочі маленьким пацієнтам ІПАГу, тисніть

Разом ми здатні повертати їх до життя!