Така модна благодійність

У грудні 2005 року журнал TIME випустив свій щорічний підсумковий номер "Людина року". На обкладинці був портрет мільярдера Біла Гейтса.

Разом з дружиною Меліссою тільки в 2005 році вони перерахували на добродійність 29 мільярдів доларів.

Без перебільшення можна сказати, що тренд на допомогу і пожертвування, а головне, на АФІШУВАННЯ своєї активної участі в добродійності, почався з цієї миті.

Просто накопичувати добробут - чудово, але ще модніше - ділитися нажитим!

ДИВІДЕНДИ ВІД ПОПУЛЯРНОСТІ - НА БЛАГО

Фото голівудської актриси Анжеліни Джолі з пакистанських таборів для біженців і камбоджійських притулків не менш цікаві прихильникам, ніж знімки з червоної доріжки.

Джолі об'їздила більше 20 країн, допомагаючи дітям і тяжкохворим. У 2001 році вона стала Послом Доброї Волі ООН. Акторка не зупинилася на візитах з гуманітарною місією в країни третього світу. Вона виховує трьох прийомних дітей.

4 мільйони 100 тисяч доларів заплатив журнал People за перший знімок дочки Анжеліни Джолі і Бреда Пітта - Шайло Нувель. Цю суму зіркова пара передала благодійній організації, що допомагає африканським дітям.

Знімки молодших спільних дітей Анжеліни і Бреда обійшлися світовим таблоїдам ще дорожче - 14 мільйонів доларів. І також були переведені на добродійність.

Прикладу Анжеліни Джоли, яка упродовж багатьох років жертвує на потреби тяжкохворих і дітей половину свого доходу, слідують багато зірок.

Дивіденди на своїй популярності робить співачка Шакіра, яка родом з небагатої Колумбії. Артистка заснувала власний фонд Pies Descalzos Foundation, який фінансує будівництво шкіл в Колумбії, щоб діти з бідних сімей могли здобувати освіту.

Ще один голівудський актор Джордж Клуни жертвує частину своїх гонорарів на боротьбу з бідністю в Сомалі і Судані.

Леонардо ді Капріо є членом Національної ради з охорони природних ресурсів і екологічної організації "Global Green USA". Актор зняв декілька короткометражок, присвячених проблемам екології. Отримавши довгоочікувану премію "Оскар" Леонардо у своїй промові закликав суспільство думати про природу і проблеми глобального потепління.

Допомагають вирішити проблеми дітей, тяжкохворих і бідних і зірки футболу. Криштіану Роналду побудував в португальському місті Мадейра центр по боротьбі з раковими захворюваннями.

А Ліонель Мессі - чотирикратний володар "Золотого м'яча" - будує лікарні, онкологічні центри в рідній Аргентині, і заснував свій фонд Fundacion Leo Messi.

ДОБРОДІЙНІСТЬ НА ПОСТ-РАДЯНСЬКОМУ ПРОСТОРІ

Колишня модель Наталія Водянова - одна з перших, хто привернув увагу громадськості до проблем дітей з особливостями в Росії.

Її фонд "Оголені серця" заснований в 2004 році. Наталія не з чуток знає про проблеми "особливих" дітей.

У молодшої сестри Водяновой аутизм. Сама Водянова відкрито і публічно розповідає про труднощі, з якими стикається Оксана в суспільстві.

Щорічно фонд влаштовує благодійний пробіг для збору коштів дітям з особливостями розвитку і їх сім'ям. Марафон "Бежим со смыслом" збирає масу абсолютно різних російських селебріті. Серед них акторка Рената Літвінова, топ-візажист Олена Кригіна, співачка Земфіра, бизнесвумен Поліна Кіценко і інші.

У 2006 році акторка і громадський діяч Чулпан Хаматова разом з колегою Діною Корзун заснували фонд "Подаруй життя". Фонд допомагає дітям з онкологічними і гематологічними захворюваннями.

Заробити на потреби підопічних Хаматова намагається на всьому - на своїй участі в телепроектах, публічних виступах, візитах на заходи.

У Росії, за словами медиків, відсоток дітей, яких рятують від важких хвороб, сьогодні складає - 85-90% . І лікарі запевняють - без активності Чулпан Хаматовой і її фонду ця цифра була б нижчою.

ЯК ЙДУТЬ СПРАВИ В УКРАЇНІ?

Українські зірки все ще вислуховують звинувачення в тому, що "піаряться" на добродійності.

Проте, минулий 2016 рік став роком "розквіту" різних благодійних активностей. Найпопулярніші з них - пробіги, запливи, бали, аукціони, концерти - у великих містах вони стали частиною звичного дозвілля.

Відомий соціальний експеримент "Сомнение Challenge" - це школа здорового життя, що працює за принципом "ставай краще сам, і допомагай тим, хто потребує".

Відомі люди вчилися бігати у спортсменів і професійних тренерів, оплачуючи участь в школі. У кінці навчання, вони показували свої результати в забігу на 5 або 10 км.

Участь була платною і усі зібрані кошти були перераховані біговому клубу для людей з вадами зору Guide Runner. Збір склав 60 тисяч гривен - це річний бюджет клубу.

Вже другий рік відома телеведуча і громадський діяч Маша Ефросинина і наш фонд "Твоя опора" проводять масштабний "Charity Weekend. Здоровий день" - сімейний фестиваль, що збирає величезні суми на купівлю життєво важливого медичного устаткування.
"Charity Weekend" - це серія благодійних заходів, серед яких публічні інтерв'ю Маші Ефросиніної зі знаменитостями - Настею Каменських, Катею Осадчей, Оленою Кравець, Сергієм Притулой та іншими.

Також у рамках проекту проходили Сharity weekend в колаборації з Oh My Look і  G.Bar "Beauty day"; Фермер Базар - ринок, за прилавками якого українські знаменитості торгують продуктами, збираючи виручку на допомогу тяжкохворим діткам.

Ідеолог проекту "Charity Weekend" Маша Ефросиніна зізнається: що цього року на заклик брати участь у благодійному фестивалі відгукнулася рекордна кількість зірок.

"Це мене приємно шокує. Радію, коли Надя Матвєєва або Лєна Кравець обривають мене на півслові: "Маша, можеш не продовжувати, звичайно, я з тобою", - відмічає Маша. -"Коли Олексій Суханов присилає смс: "Визнаю за честь, спасибі за можливість допомагати. Коли Настя Каменських, Даша Астаф'єва, Аніта Луценко із задоволенням пропонують провести свої тренування. Коли молоді артисти приймають запрошення виступити на сцені фестивалю - Open kids, Nebo5, Tayanna! А хедлайнером стане дивовижний хлопець - Alekseev".

Наслідуючи приклад західних селебріті, вітчизняні охоче починають говорити про добрі справи і закликати кожного українця допомагати.

До речі, українці з радістю віддгукуються на такі заклики - за даними соціологічної служби Центру Разумкова у минулому 2016 році у волонтерській діяльності брали участь 14% українців. Майже такий самий показник - 13% - ми спостерігали роком раніше, в 2015-му.

А це означає, що активна позиція в добродійності міцно укорінилася у свідомості наших співвітчизників. І з упевненістю можна сказати, що "зіркова" мода на благодійність - це саме той випадок, коли знаменитості диктують найправильніші цінності суспільству.

Усіх охочих приєднатися до благодійного фестивалю, ми чекаємо 10 вересня на Арт-заводі "Платформа" на "Charity Weekend. Здоровий день".

Щоб разом допомагати діткам, які цього потребують!

Усі гроші, виручені за вхідні квитки, підуть на закупівлю обладнання для надання реанімаційної допомоги маленьким пацієнтам інституту ім.М.Амосова.

Проведіть час з користю!

Валерія Татарчук, засновник і голова БФ "Твоя Опора"